tisdag 20 oktober 2009

Six Flags

Lördag:
Six Flags Magic Mountain är ett stället jag har drömt om att åka till ända sen jag som fjortonåring besökte farmor i Escondido. De har de största, snabbaste och mest galna bergochdalbanorna någonsin. Det till trots tyckte jag riktigt synd om mig själv när jag klev upp klockan 6:00 på morgonen. Vidrigt att gå upp så tidigt. Tyvärr fick jag inte tycka synd om mig så länge, för en av mina roomies gick glatt upp precis efter och började baka bullar. Jag blev snart upphämtad av mina tre resekamrater, lika trötta som jag, och vi begav av med siktet inställt strax ovanför LA. Anledningen till att vi åkte så tidigt var på grund av våra Flash Pass Gold. Vi var så illa tvungna att infinna oss på plats senast kl12, annars var vi inte garanterade att få dem fast de var betalade i förväg. The Flash Pass Gold upptäckte vi under dagen var guds gåva till karusellsugna. De stackarna som stod och svettades i solen i timmar för några sekunders åktur, kunde vi glatt knalla förbi och ställa oss direkt vid vagnarna. Snacka om orättvist, men det var väldigt schysst för oss.

Hela upplevelsen där var jätteskoj. Så många schyssta rides, men allas favorit var samma. Tatsu. Den var olik de andra för man hängde bekvämt med bröstet neråt så man liksom flög fram. Jättehärlig känsla. Vi åkte den tre gånger. Jag är lite osäker på hur länge vi var i parken men vi kom dit vid 10 och lämnade nog stället runt 22-23. Så efter ca 30 loopar och drops på upp till 70m så var man var helt sjukt mör i kroppen. Nästan som om man hade tränat hela dagen.
Vi begav oss till ett motell vi bokat i närheten. Ett sånt klassiskt amerikanskt på markplan, där man har en egen ytterdörr ut till parkeringen. Vi avslutade dock inte kvällen förrän vi tagit ett par öl på syltan Howie's Pub. Kanske de två godaste öl jag druckit någonsin. Helt vanlig New Castle, men det passade mycket fint efter en hel dag i berochdalbanan.
Det här bandet gned något kopiöst på sina guror.
Söndag:
Morgonen därpå hade vi ingen brådska hem, så efter en tveksam hotellfrukost bestående av sirap och blaskigt kaffe, tog vi en tur igenom Mullholland Drive. Det fanns många fina villor där, men av de troligen allra flådigaste kunde man inte se mer än en bit av uppfarten. Vi försökte lokalisera Jack Nichlosons hus fast vi hade passerat det innan vi hittade det på google maps.
Mullholland Drive

Jag tog inga kort på villorna, istället får ni ökenväg.

Sedan åkte vi mot Griffith Observatory. På vägen dit fick GPSn fnatt och guidade oss runt runt några varv i ett område med lyxvillor. Tillslut kom vi upp till observatoriet där James Dean spelade in Rebel Without a Cause för 54 år sen. Kul att se, men jag är helt säker på att insidan var helt annorlunda i filmen... Hur som helst kunde man skymta Hollywood-skylten på berget brevid och shiluetten av Los Angeles gömma sig i ett moln av smog lite längre bort.
Griffith Observatory

Hollywood.

Vette fan om man ens ser höghusen.

James Dean.

Inne i observatoriet på taket. Man kunde inte titta i kikaren.

Vi gjorde två stop till på vägen hem. Det ena på en stor halloween-butik. Helt sjukt mycket prylar. De hade allt man kan tänka sig! Amerikanarna älskar verkligen halloween.
Vad du än kan tänka dig till din halloweenfest finns här.

Det andra var på burgarstället Five Guys. Mycket billiga och goda burgare och kanske de bästa stripsen jag ätit. Rekommenderas om man är i närheten. Resten av vägen dundrade vi gamla svenska punk-låtar genom spotify.

Det var jätteskönt att komma hem den kvällen och bara dö i sängen.

torsdag 15 oktober 2009

Vecka fem och sex


Körkortsrelaterat:
Jag klarade körkorts-teorin förra veckan vilket kändes mycket bra. Det var egentligen inte så svårt, men jag hade ändå fel på 6 av 36 frågor. Högst 7 fel är gränsen för att man ska bli godkänd. Det klurigaste var några språkförbistringar och frågor som: "Om en polis följer dig och vill att du ska stanna men du ignorerar det och råkar skada en fotgängare i tumultet. Vad får du för straff?" Lite märkligt att ha på provet kan jag tycka, men det stod ju i boken så jag borde ju ha kunnat det. Nu vet jag att svaret är 5 års fängelse, så om en polis vill att man stannar så gör man det.
Testet kostade typ 25 dollar och man får max göra det tre gånger på en dag tror jag.

Fredag:
I fredags hakade jag på in till San Diego på en liten krogrunda. Jag blev tagen till två mycket trevliga små hak. Eller så små var de egentligen inte. Det ena hette i alla fall The Blind Lady Ale House. Där hade de en väldigt fin samling öl. Alla på fat och serverade i rätt sorts glas. Lite coolt var det att hela väggen var full med massa små tappkranar.
Listan över olika ölsorter.

Tappkranar!

Nästa ställe hette The Old Sod. Där fick man ta med sig ölen ut när man skulle röka, vilket jag uppskattade väldigt mycket då. Det var en jättekul kväll och många öl blev det. Dagen efter var inte lika kul.
Utanför Old Sod var det fint dekorerat med lampor.

Vaccin och lök tack:
Här i amerikatt kan man gå till mataffären om man ska ta en influensa-spruta. Liide skumt. Såhär i influensa-tider sitter det skyltar vid ingångarna som säger typ: "Varför chansa? Ta din flu shot nu och passa på att vaccinera hela familjen!"

Långtorsdag:
Idag hade jag min första körlektion. En tant plockade upp mig vid jobbet i en Toyota Corolla med en extra installerad bromspedal på passagerar-sidan. Hon började med att lära mig allt från att ställa in speglar och döda vinkeln, till hur man slår av och på ACn i bilen. Själva körandet gick bra, speciellt för att vara första gången, sa hon. Jag har dock liiite svårt för att gasen är så sjukt känslig. Nuddar man den bara lite så flyger bilen iväg. Det uppstod några ganska svettiga moment under körningen, tex när min multitasking inte riktigt hängde med och massa skolelever (eller hoodlums som hon kallade dem och skrockade), stoppskyltar, mötande trafik och högersvängar dök upp samtidigt. Hehe, det låter ganska fattigt nu, men det var svårt för mig. Ett annat tillfälle var efter två timmars körning när vi tränade parkering. Då höll jag på att skita på mig när jag försiktigt gasade och bilen studsade iväg bakåt fast jag ville framåt.
Min lärartant och jag skrattade hysteriskt. Hon blev nog lika rädd som jag. Det var skoj att köra bil men det blir nog lättare nästa gång när jag har hela 2 timmar under bältet!

Idag fick jag och min roomie även nycklarna till vår nya lägenhet. Den är superfin och standarden är mycket högre än det slitna huset i Solana Beach. Dock kommer jag att sakna den stora ytan, maffiga utsikten, egen pool, jacuzzi på baksidan och mina andra roomies. Att hyra lägenhet här är lite mer invecklat än i Sverige. Vi satt i en dryg timme och läste och signerade ett 30-sidigt kontrakt. Sida för sida.
Jag lyckades bara knäppa en bild på köket med det amerikanska kylskåpet.

Efter det åkte vi till IKEA, som vi typ bor granne med. Vi inhandlade lite nytt stuff och käkade köttbullar med potatismos, gräddsås och lingonsylt. Här i USA känns inte Ikea så märkvärdigt stort, utan mer som ett normalstort köpcentra, men det är märkligt hur likt Sverige det är där inne. Allt från personalens kläder till prislapparna. Illusionen rubbas dock lite när högtalar-tanten pratar spanska följt av någon amerikansk snubbe som rabblar om något erbjudande och förgäves försöker uttala de svenska namnen på möblerna.
Det här är en bild från en helgdag i våras. Idag var det inte lika mycket folk.

På lördag är vi några som åker till Six Flags. Det är nöjespark som är känd för sina många och galna rides. Och långa köer. Jag får berätta om det efteråt.

måndag 5 oktober 2009

Vecka fyra

Det har inte hänt så mycket sedan det senaste inlägget. I fredags var jag och en polare ner till Bellyup som är ett ställe här i Solana. Helt ovetandes om vad det var där den kvällen, klampade vi in på en 80-tals fest. Vi kände oss lite dumma som hörde till den lilla skara folk som inte alls passade in, men det var kul ändå. Det var framför allt kul att se hur seriösa alla var med att klä ut sig. De hade ett riktigt duktigt cover band och såklart kostym-tävling.

I lördags drog vi ihop en stor fest i huset. Det är ändå ett klockrent ställe att vara på, med mycket plats, massa sprit, grill, jacuzzi, pingisbord och rockband. På något sätt lyckades vi få ihop ett rätt stort och blandat gäng också. Festen slutade vid 6-7-tiden på morgonen och folk låg och sov i hela huset, soffor, golvet, trappor. Dagen där på vaknade jag 13:30, gick upp, ner till La Bocca, köpte en macka och satte mig på tåget in till San Diego för att möta upp mina klättrar-vänner. Sjukt seg, men det var kul att klättra. Jag klarade mig till och med upp för mitt första överhäng. Alltså när man får klättra i taket. Det kan se ut som en upp och ner vänd trappa för jättar.
På andra trappsteget kom jag inte längre.

Idag Måndag har jag varit sjukt seg. Känns som jag håller på att bli sjuk. Ont i hela kroppen och lite snuvig av att ha sovit med fönstret öppet hela natten.